Kételkedtem az online tanácsadásban – a gyakorlat meggyőzött.

David ErdelyiBlog

online-pszichologus-kellekek

Ahogy szinte mindenkinek, nekem is egyik napról a másikra kellett átváltanom az online munkarendre, ami elsőre ijesztő gondolatnak tűnhet egy pszichológus számára. Különösképpen azért, mert a járvány előtt kifejezetten vonakodtam attól, hogy az interneten dolgozzak klienssekkel.

A tanácsadásban nagyon fontos kérdés a setting, vagyis az, hogy a beszélgetések milyen térben folynak. Pszichológusként a keretekért, melynek része a setting is, én felelek.

Ezért némi izgatottsággal, kérdésekkel a fejemben ültem le az első online alkalom elé.

Nem fog hiányozni a közös tér?

Tudom majd olvasni a nonverbális kommunikációt?

Tudok megfelelő támogatást nyújtani az interneten keresztül?

Azonban az első alkalom után a kép sokkal tisztább lett. Bár másfajta kihívások rejlenek az online tanácsdadásban, mint személyesen, nem mondanám nehezebbnek. Minden alkalommal rutinosabb lettem abban, hogy az online alkalmak a személyes találkozókhoz hasonlók legyenek.

Amikor pszichológusként ülök egy-egy ülésen, a folyamat megköveteli tőlem, hogy a figyelmem száz százalékát a kliensre fordítsam, egyfajta hiperfókuszt. Ez a fókusz ugyanúgy lehetséges az online alkalmakon, és egyfajta közös, virtuális teret teremt, melyben a közvetlen környezet kevésbé befolyásolja a folyamatot, mint egy személyes találkozónál.

Már több mint 5 hónapja kizárólag online tartom a pszichológiai tanácsadásokat, túl vagyok több olyan folyamaton is, amit kizárólag online végeztem. Így magabiztosan jelenthetem ki, hogy az online tanácsadás tud olyan hatékony lenni, mint a személyes találkozók.

Bár elveszítek valamennyi információt a testbeszéddel kapcsolatban, a nagyrésze továbbra is átjön, és lehetővé teszi az empátiás odafordulást. Online alkalmakon jelentős életeseményeken segítettem át klienseimet, és ugyanúgy képes voltam támogatást nyújtani, mintha ugyanabban a szobában lettünk volna.

A jelenlegi helyzetben a szakértők ajánlása továbbra is az, hogy beltéri helyiségekben maszkot kell viselni. Ezt betartva azonban a mimika elvesztése jelentősen nagyobb problémát jelentene, mint bármi, amit az online médium okoz. Így én az online tanácsadás mellett maradok.

Ha segítségre van szüksége, foglaljon online időpontot könnyedén az alábbi gomb segítségével. Mivel érthető módon sokan bizonytalanok, az első alkalom féláron vehető igénybe, így alacsonyabb befektetéssel próbálhatja ki az online pszichológiai tanácsadást.

Még sosem volt pszichológusnál?