Úgy gondolom mindenkinek legalább egyszer ki kéne próbálnia azt, milyen a pszichológussal szemben ülni, és szakszerű segítséget kapni az életünk problémáival való megküzdéshez. 

Sokan nagyon bizonytalanul, sok kérdéssel érkeznek az első alkalomra. Azért, hogy csökkentsem ezt a kezdeti bizonytalanságot, itt röviden összefoglalom, mi történik a pszichológusnál az első alkalommal.

Mit mondjak először a pszichológusnak?

Általában az első kérdésem így hangzik:

“Miben segíthetek?”

Nyilván nehéz egy-egy mondatban összefoglalni azt, amiért pszichológushoz megy az ember, ráadásul sokszor magunk se tudjuk mi a probléma pontosan.

Segíteni tud, ha végiggondoljuk, melyik területeken érezzük úgy, hogy az életünk elakadt, vagy olyan problémába ütköztünk, amit nem tudunk megoldani.

Esetleg van olyan probléma az életében ami újra és újra előfordul?

Ne aggódjon, ez a kérdés csak egy ugródeszka ami alapján elkezdhetünk beszélgetni.

Mit fog kérdezni a pszichológus?

A válasz erre a kérdésre természetesen nagyban függ attól, milyen problémával érkezik hozzám a kliens, de van egy pár kérdés, amit szinte mindig felteszek:

Objektív adatok

Ezek általában a beszélgetés során természetesen előjönnek, sokszor külön kérdezés nélkül. Ezek az adatok segítenek a probléma kontextusának felfedezésében és a kompetenciahatárok betartásában.

Például:

Név, életkor, foglalkozás, kapcsolati állapot, alkoholfogyasztás, diagnosztizált mentális betegségek

Jellemző példák

Legtöbbször könyebb megérteni egy problémát, ha konkrét példákat is felderítünk közösen, amik megmutatják pontosan mi történik a problémás szituációkban. Sokszor az igazán érdekes tanulságok egészen jelentéktelennek tűnő részletekben rejlenek.

Mikor működik jól a problémával való megküzdése?

A pszichológia sokáig kizárólag a hiányosságokra, nehézségekre, szenvedésre koncentrált. Mostanában azonban szinte minden pszichológiai iskola előtérbe helyezte az erőforrások, sikeres megküzdési technikák feltérképezését. Ha csak az esetek 10 százalékában érzi azt, hogy sikerült a problémájával jól megbirkóznia, az már egy jó alap, amire felépíthetjük a megoldását.

Tegezzem vagy magázzam a pszichológust?

Ahogyan a cikk korábbi részében talán megfigyelhette, magázódunk. A pszichológiai segítségnyújtás meghatározott keretek között működik, amely keretek biztosítják, hogy szakszerű segítséget nyújthassak önnek.

A magázódás ennek csak egy eleme, de fontos: a tiszta, egyértelmű keretek biztonságot adnak a kliens-pszichológus kapcsolatban, ami elengedhetetlen, hogy együtt dolgozzunk.

Mi a célja az első ülésnek?

Meglepő lehet, de az első, sőt az első néhány alkalom célja csupán, hogy minél jobban megismerjem a helyzetét, megküzdési stílusait, egyedi perspektíváját a világra.

Ezzel párhuzamosan ön is megismer engem, mint pszichológust. Kialakul egy kapcsolat, ami alapján végiggondolhatja, szeretne-e velem dolgozni. A pszichológiai segítség egyik legfontosabb eleme a jó pszichológus-kliens kapcsolat.

Ezen kívül az első ülésen fontos, hogy adjak egy kisebb ízelítőt önnek abból, milyen érzés részt venni a pszichológiai tanácsadás folyamatában.

Összegzés

Az első alkalom fő célja az, hogy megértsem az ön problémáját, hogy hathatós segítséget tudjak nyújtani. Olyan kérdéseket teszek fel, amik segítenek ebben, miközben azon dolgozok, hogy ön biztonságban érezze magát a folyamat elkezdésében.

Ha ön bizonytalan, nem tudja milyen is egy ilyen ülés, érdemes legalább egy alkalomra eljönnie, hogy megtudja, milyen érzés, önnek való-e a pszichológiai tanácsadás.

Azért, hogy könnyebben ki tudja magát próbálni a pszichológia világában, az első alkalmon féláron vehet részt.

Minden lényeges folyamat az első lépéssel kezdődik. A pszichológiai tanácsadást elkezdeni nem kell, hogy nehéz legyen.

Kapcsolatfelvételi Adatok

Erdélyi Dávid, Pszichológus

Cím: Budapest, Galambóc u. 45, 1117

Telefon: +36202763094

Email: erdelyi.david@icloud.com

Online Időpontfoglalás